Za osmeh koji zaslužujete, za zdrave i lepe zube. Zubar Maja Cvetković - Beograd

Pozovite nas :

+381 64 24 55 925

Pišite nam :

stomatolog.majacvetkovic@gmail.com

Posetite nas :

Beograd, Mirijevski bulevar 41ž

Protetika

Stomatološka protetika

Protetskim radovima se uspešno nadoknađuju izgubljeni zubi, omogućavajući povratak optimalne funkcije žvakanja i vraćajući pacijentima osmeh pun samopouzdanja. Naša praksa pruža raznovrsne vrste protetskih nadoknada, prilagođavajući ih specifičnim potrebama svakog pacijenta. Naš tim doktora stomatologije pažljivo razmatra indikacije i predlaže najefikasnija rešenja za postizanje željenih rezultata.

Bezmetalne krunice i mostovi

Bezmetalne krune su moderno rešenje za pacijente koji teže prirodnom izgledu i visokoj estetici. Izrađene su isključivo od keramike, pružajući izuzetnu estetiku i prirodan izgled. Posebno se preporučuju za prednje zube zbog svoje visoke estetike, dok istovremeno pružaju dovoljnu čvrstoću za bočne zube. Stomatološka ordinacija nudi izradu bezmetalnih kruna uz vrhunsku stručnost i pažnju prema individualnim potrebama svakog pacijenta. 

Postupak izrade bezmetalnih krunica i mostova

Postupak izrade bezmetalnih krunica i mostova obuhvata nekoliko koraka radi postizanja optimalnih rezultata. Prvo, vrši se brušenje zuba i uzimanje otiska kako bi se precizno napravili bezmetalni radovi. Ovaj proces obavlja se pod lokalnom anestezijom kako bi se osigurala udobnost pacijenta, a sam postupak nije bolan. Otisak se može uzeti digitalnim putem pomoću intraoralnog skenera ili tradicionalno putem otisne mase, u zavisnosti od indikacije.

Pre finalnog rada, pacijent ima priliku za probu keramike, gde može videti kako će izgledati konačni rad i eventualno se dogovoriti sa stomatologom o potrebnim korekcijama u obliku, veličini i boji zuba. Ovaj korak omogućava pacijentu da aktivno učestvuje u procesu izrade i osigura da bude potpuno zadovoljan krajnjim rezultatom.

Izrada finalnih bezmetalnih krunica obično se može završiti u relativno kratkom roku od jednog dana do nedelju dana. Tokom ovog perioda, dok traje izrada finalnih radova, pacijentu se postavljaju privremene krunice kako bi se održala funkcionalnost i estetika. 

Metalo-keramičke krunice i mostovi

Metalo-keramičke krunice kombinuju metalnu osnovu sa keramikom kako bi pružile optimalnu ravnotežu između čvrstoće i estetike. Metalna osnova obezbeđuje visoku čvrstoću, dok keramika doprinosi estetskom izgledu. Ove krunice su posebno pogodne za nadoknadu bočnih zuba, gde je potrebna veća izdržljivost.

Važno je napomenuti da u nekim slučajevima može doći do blagog metalnog odsjaja zbog prelamanja svetlosti, ali se to obično primećuje samo u određenim situacijama.

Metalo-keramičke krunice mogu biti ekonomičnija opcija u poređenju sa bezmetalnim krunama, pružajući istovremeno visok nivo funkcionalnosti i zadovoljavajući estetski izgled.

All on 4 i All on 6

„All-on-4“ i „All-on-6“ su procedure nadoknade zuba namenjene pacijentima koji su potpuno bezubi. U zavisnosti od stanja vilicne kosti pacijenta, ugrađuju se 4 ili 6 implantata, na koje se postavlja finalni rad.

U prvoj fazi, vrši se ugradnja implantata, nakon čega je potrebno nekoliko meseci da se oni potpuno integrišu sa kostima u vilici. Tokom ovog perioda, pacijent nosi privremenu protezu kako bi se održala estetika i funkcionalnost.

Kada se implantati stabilizuju, izrađuje se definitivni rad koji može biti izrađen od bezmetalnih krunica ili metalo-keramičkih krunica. Ovi radovi pružaju trajno rešenje za pacijente, omogućavajući im visok nivo estetike i funkcije.

Vizil proteze

Vizil proteze su idealno rešenje za pacijente koji delimično imaju izgubljene zube, kombinujući prirodne zube sa nadoknadama. Ove proteze imaju metalnu bazu i koriste se za nadoknadu nedostajućih zuba, pružajući harmoničan spoj između prirodnih zuba i zuba iz proteze.

Zubi u Vizil protezama su izrađeni od visokokvalitetnog akrilata. Proteza se može postaviti ili putem atečmena ili putem livenih kukica, pružajući fleksibilnost i udobnost pacijentima. Takođe, moguće je kombinovati Vizil protezu sa metalokeramičkim krunama radi postizanja estetski prihvatljivog spoja.

Vizil proteze su elegantnije od tradicionalnih akrilatnih proteza, manjih dimenzija i mogu biti udobnije za nošenje jer ne moraju pokrivati celo nepce. Budući da su izrađene od metala, Vizil proteze su dugotrajne i manje podložne lomovima, pružajući pacijentima trajnu estetiku i funkcionalnost.

Biodentaplast proteze

Biodentaplast proteze, poznate i kao beli vizil, predstavljaju inovativnu vrstu parcijalnih proteza koje su idealne za rešavanje problema delimične bezubosti. Ove proteze imaju istu svrhu kao i vizil proteze, ali umesto metalne baze, koriste specijalnu bio-denta plast bazu koju proizvodi priznati nemački proizvođač Bredent.

Biodentaplast proteze su popularan izbor među pacijentima koji žele da izbegnu prisustvo metala u ustima. Njihova specifična baza omogućava udobnost i sigurnost, pružajući istovremeno dobro rešenje za estetiku osmeha. U poređenju sa klasičnim vizil protezama, imaju bolje estetske karakteristike.

Totalne proteze

Totalne proteze, izrađene od akrilata, predstavljaju efikasno i ekonomično rešenje za pacijente koji su potpuno bezubi. Ove proteze se lako postavljaju i skidaju, što omogućava jednostavno održavanje oralne higijene.

Za pacijente koji žele dodatnu stabilnost, postoji mogućnost da se proteza stabilizuje i poveže sa implantima. Iako su totalne proteze  jeftinije od All-on-4 ili All-on-6 radova, kombinacija sa implantima može pružiti zadovoljavajuću estetiku, funkcionalnost i stabilnost.

Često postavljana pitanja

 1. Koliko traje postupak postavljanja bezmetalne krune?
  Proces može trajati nekoliko poseta stomatologu, u zavisnosti od potreba pacijenta i složenosti slučaja.

 2. Da li je postupak bolan?
  Postupak se obično obavlja pod lokalnom anestezijom, pa je bezbolan za pacijenta.

 3. Kako održavati bezmetalne krune?
  Održavanje je slično kao i za prirodne zube: redovno četkanje, upotreba konca i redovne posete stomatologu.

 4. Koliko traju bezmetalne krune?
  Sa pravilnom negom, mogu trajati i više od 10 godina.

 5. Da li bezmetalne krune izgledaju prirodno?
  Da, jedna od glavnih prednosti bezmetalnih kruna je njihov prirodan izgled koji se ne razlikuje od prirodnih zuba.

Pitajte nas
Kontaktirajte nas