Za osmeh koji zaslužujete, za zdrave i lepe zube. Zubar Maja Cvetković - Beograd

Pozovite nas :

+381 64 24 55 925

Pišite nam :

stomatolog.majacvetkovic@gmail.com

Posetite nas :

Beograd, Mirijevski bulevar 41ž

Fiksne proteze

Fiksne proteze

Fiksna proteza je stomatološki aparat za ispravljanje zuba. Fiksnom protezom moguće je korigovati nepravilan položaj pojedinih zuba i probleme sa zagrižajem. Terapijom se uspešno rešava i problem sa estetikom zuba i problem sa funkcijom žvakanja.

Proteza može biti sa estetskim – keramičkim bravicama ili sa metalnim bravicama.

Terapija najčešće traje 18 do 24 meseca. Nakon skidanja fiksne proteze, potrebno je nositi retencione folije radi održavanja postignutog stanja i stabilizacije rezultata.

Fiksni aparat se najranije može postaviti kada izniknu svi stalni zubi, što je obično oko 13 godine života, a fiksni aparat se svakako može postaviti i u kasnijim godinama života.

U nekim slučajevima kod starijih pacijenata je potrebno uraditi ortodonsku pripremu pre protetskog rada, da bi se mogla ispravno i uspešno uraditi protetika.

Održavanje higijene je otežano u toku nošenja fiksnog aparata, ali je izuzetno bitno da se zubi redovno peru. Preporuka je da to bude posle svakog obroka, kao i da se koristi water pick aparat ili intradentalna četkica.

 
Fiksna proteza Maja Cvetkovic stomatoloska ordinacija maja cvetkovic
Fiksna proteza

FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Pacijentima kojima je jako bitna estetika prilikom nošenja ortodonskih aparata, moguće je uraditi terapiju ispravljanja zuba ortodonskim folijama. Folije su providne, i skoro da se ne primećuju prilikom nošenja. Folije se nose stalno, izuzev prilikom jela i pića. Folije se menjaju na svake dve do tri nedelje. 
 
Fiksna proteza Maja Cvetkovic stomatoloska ordinacija maja cvetkovic
Folije za ispravljanje zuba

MOBILNE PROTEZE

Mobilne ortodonske proteze koriste se za ispravljanje zuba kod dece sa mešovitom denticijom odnosno kad imaju i mlečne i stalne zube.

Mobilne proteze se nose 16 sati dnevno i to i u toku noći i pola dana da bi dale željeni efekat. Nošenje aparata mora da preovladava nad nenošenjem aparata.

Mobilne proteze se mogu izrađivati u različitim bojama i aplikacijama po želji deteta, uključujući i crane junake i slike iz crtanih filmova, kako bi im bile zanimljivije za nošenje.

Mobilne proteze utiču na pravilan razvoj vilice, da bi se obezbedilo dovoljno prostora da bi se smestili svi zubi i izbeglo vadjenje zuba pre postavke fiksnog aparata.

mobilna proteza stomatoloska ordinacija maja cvetkovic
Mobilna proteza

Funkcionalni aparati – twin block

Posebna vrsta mobilnih aparata su funkcionalni aparati koji služe za korigovanje zagrižaja. Nose se u puberetetu, odnosno postavljaju se pre početka pubereteta, kako bi se iskoristio rast i razvoj u pubertetu.

Pitajte nas
Kontaktirajte nas